| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

lagring

This version was saved 15 years, 8 months ago View current version     Page history
Saved by niilo
on July 6, 2008 at 9:11:35 pm
 

 

Lagring

 

Det behövs ingen kristallkula för att slå fast att datalagring genom intenet har framtiden för sig. Allt snabbare anslutning till nätet innebär att inom kort är det som behövs lokalt endast en arbetskopia - resten finns i (förhoppningsvis) säkra datorer någon annanstans, alltid tillgängligt oavsett var användaren befinner sig. Därmed är det också enkelt och snabbt att samarbeta och dela med sig.

 

Redan i dag finns det mängder mer lagringstjänster på webben men det gäller verkligen att ta reda på om tjänsten man satsar på är seriös och ifall supporten fungerar.

 


 

Humyo

 

Udda namn och en annorlunda tjänst, kan man konstatera! För att börja med så erbjuder Humyo kostnadsfritt 30Gb lagringsutrymme - helt webbaserat - vilket sannerligen inte är dåligt. Det finns inte heller någon begränsning på filstorleken som går att ladda upp men däremot finns det en hel del andra förbehåll som man måste vara medveten om.

 

Grundtanken för Humyo är att allt material som lagras skall kunna användas direkt efter inloggning genom webbläsaren, därmed skall det i princip inte vara nödvändigt att ladda hem filerna alls. Intressant tankegång som i mitt tycke omöjligen håller fullt ut.

 

När du skall använda Humyo, tänk på följande:

  • Gratisvarianten tillåter endast nedladdning av en fil åt gången. Betalar man, ingår - förutom ruggigt mycket utrymme! - en pc-klient med mer möjligheter.
  • Humyo fixar både strömmande audio och video riktigt bra (men kolla vilka format som gäller)
  • Det fungerar bra att öppna t.ex. Word-dokument direkt från Humyo och sedan spara
  • När du delar ut material, kan motparten inte ladda ner det, endast lägga till det till sitt eget Humyo-konto - tråkigt!

 

Det är enkelt att använda Humyo och allt är mycket proffsigt gjort. De ner- och uppladdningar jag har provat har fungerat utan några som helst problem (förutsatt att jag inte har hållit på med så mycket annat krävande med gammeldatorn samtidigt), även när det har handlat om rejält stora datamängder. Strömmande media hanterar Humyo riktigt snyggt och rappt.

 

Humyo är en klart intressant tjänst som i vissa sammanhang kan slå det mesta men det gäller verkligen att ta reda på vad som går och vad som inte går att göra.

http://www.humyo.com/

 

Gå högst upp!

 

 

 

MSN Live SkyDrive

 

Microsoft är ett inte helt okänt företag som troligen kommer att finnas till ett tag framöver också - därmed kan det vara tryggt att satsa på deras SkyDrive som är en del av MS webbsatsning, MSN Live.

 

SkyDrive ger användaren 5Gb lagringsutrymme och möjliggör förstås utbyte av information på olika sätt, bl.a. genom delade eller publicerade mappar. Det finns desto värre en begränsning på hur stora filer man kan ladda upp, gränsen är i dag satt till 50Mb. Tjänsten är helt webbaserad vilket kan bara trevligt men en tydlig indikator för uppladdningen av material vore verkligen önskvärt.

http://skydrive.live.com/

 

Gå högst upp!

 

 

Diino

 

Diino är en svensk tjänst som erbjuder lagring av digitalt material på företagets - som det verkar - mycket säkra datorer. Upp- och nerladdning sker givetvis över internet och för full funktionalitet måste man hämta och installera en liten klient (program).

 

Både jag och kollegan Anders på LMG i Lund har använt Diino ett bra tag i skolan med eleverna och tycker det har fungerat mycket bra, också vad gäller support på ren svenska vilket inte hör till vanligheterna. Att kunna dela med sig sitt material på olika smarta sätt är kanske det allra bästa med Diino, tillsammans med det enkla och logiska handhavandet. Diino-programmet använder man i princip som vilket Windows-fönster som helst så inlärningströskeln är väldigt låg om man är van vid Windows-datorer. Det hela blir inte sämre för att användaren får ytterligare några mycket intressanta tilläggstjänster "på köpet" med Diino.

 

Märk att Diino är inte helt webbaserat - för full funktionalitet krävs en (snabb) installation och vid skrivande stund är det endast Windows som gäller.

 

Gratisvarianten av Diino ger 2Gb utrymme som kan användas för att lagra all sorts digitalt material, även program i form av sk. .exe-filer som i princip aldrig går att skicka genom e-post. Den kostnadsfria tjänsten har också full funktionalitet på alla sätt men betalvarianterna innebär mer utrymme, mer omfattande support och att man slipper (den ganska påträngande) reklamen i klientfönstret. Det finns ingen begränsning på filstorleken vid uppladdning till Diino-kontot.

 

På våren 2008 köpte MSU ett antal 10Gb-konton som eTwinning-skolorna kan fritt registrera och använda under ett år, direktlänk till registreringen här.

 

Tidigare har jag beskrivit tjänsten i en allmänt hållen artikel i Tunabladet men nu finns en detaljerad genomgång också tillgänglig genom Multimediabyrån. En mer omfattande variant - där jag bl.a. jämför Diino med andra, liknande tjänster - finns här.

http://www.diino.se/

 

Gå högst upp!

 

 

Drop.io

 

En riktigt smart webbtjänst som kan vara lite svår att greppa i början är Drop.io med bas i NYC, USA. Drop.io ger vem som helst möjligheten att skapa ett valfritt antal "drops", lagringsutrymmen på 100Mb var, där man kan lagra olika typer av digitalt material. Givetvis finns det omfattande möjligheter att dela med sig och samarbeta kring materialet, med hjälp av lösenord om man så vill.

 

Det som gör tjänsten riktigt smidig är att det behövs ingen som helst registrering för att komma igång! Inte ens en e-postadress behövs, det är bara att sätta igång direkt och en "drop" skapar man på några sekunder. Se bara till att du antecknar ditt eget lösenord ordentligt - glömmer du det, är det kört! Fast då kan man ju skapa ytterligare en "drop"..

 

Läs också vad Lifehacker skriver om tjänsten och missa inte screen cast från DemoGirl!

http://drop.io/

 

Gå högst upp!

 

Sidvisningar sedan 1 januari 2008:

 

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.