| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

utrustning

Page history last edited by niilo 14 years, 10 months ago

 

 

Utrustning

 

Jag är definitivt inte tekniker men har ganska stor erfarenhet av vad som fungerar i skolsammanhang och vad som inte gör det. Givetvis måste man ha tillgång till grundläggande, fungerande utrustning för att det skall vara meningsfullt att satsa på digitala verktyg - webbaserade eller inte! Förutom datorer är en pålitlig internetförbindelse ett måste i dag; en dator utan åtkomst till nätet hör snart forntiden till.

 


 

Interaktiva whiteboards: IWB

 

Den svarta tavlan blev vit, den vita dammande kritan ersattes med färggranna pennor och nu är den vita tavlan interaktiv - genom digitaltekniken. Läs vidare här på wikin om IWB genom denna länk.

 

Använd USB-pinnen fullt ut

 

Att sätta fast en sk. USB-pinne i nyckelringen är ett smidigt sätt att alltid bära med sig data man ofta behöver. Att lagra material är ändå bara början: det går också att bära med sig sina egna program som går att köra på (nästan!) vilken dator som helst. Detta kan många gånger vara det enda sättet att klara av vissa uppgifter när man inte är på sin egen arbetsplats. Dessutom kan det vara både enklare och säkrare att använda den "egna" webbläsaren, med egna bokmärken och allt, exempelvis på bibliotek eller kanske på ett internetcafé i utlandet.

 

Obs: Vanligen går det inte att använda en vanlig programinstallation på en USB-pinne! Det som gäller är att leta reda på och ladda hem skräddarsydda versioner av programmen, anpassade just för portabelt bruk. Givetvis måste man ha hyfsat mycket utrymme på sitt USB-minne för att det alls skall vara någon mening att prova portabla program; i dag finns det ingen anledning att skaffa minnen med mindre kapacitet än några Gb.

 

PortableApps

 

PortableApps är ett Open Source-alternativ, tillgängligt kostnadsfritt för alla som vill bära med sig körbara program på USB-minnen (eller något annat portabelt media, för den delen). Det finns en mängd olika program att ladda hem och det enklaste är att hämta ett färdigt paket som man sedan kan komplettera. Webbläsare, Office-paket, Audacity, suveräna mediaspelaren VLC och mycket annat finns att välja på. Installationen är inte svår men hyfsade kunskaper i engelska krävs. När installationen är klar, får man automatiskt upp en startmeny för sina PortableApps när USB-pinnen ansluts till en PC.

 

U3

 

Ett annat, kommersiellt system för portabla program är U3 som vid köp finns installerat bl.a. på många USB-pinnar av märket SanDisk. U3 fungerar helt ok och möjliggör också användning av ett lösenord för att skydda data på USB-minnet. Dessutom följer vid skrivande stund en portabel version av Skype med när man skaffar ett USB-minne med U3 (Skype går att fixa till PortableApps också, men det krävs datorvana - titta in här). Vill man ha fler U3-program, måste man ta fram plånboken! Dessutom är framtiden för U3 tydligen något osäker.

 

Ytterligare att tänka på..

 

Det är väldigt lätt att tappa bort småprylar. I synnerhet gäller detta USB-pinnar! Kanske blir det inte en särskilt stor ekonomisk smäll men desto tråkigare är det att bli av med viktigt - och i värsta fall känsligt - material. Med andra ord gäller det att förbereda sig..

 

Säkerhetskopiera regelbundet

 

Både PortableApps och U3 erbjuder enkel säkerhetskopiering av allt - hela "systemet" - du har på ditt USB-minne. Använd den! Då är det en smal sak att återskapa rubbet och komma igång med en ny pinne ifall olyckan är framme.

 

Om möjligt - använd lösenordsskydd

 

Lösenordsskydd är givetvis bra att ha men vill någon verkligen komma åt materialet på minnet, kommer ett enkelt lösenord inte stoppa detta. Tänk efter vilket material du lagrar! Är man paranoid, går det givetvis också använda kryptering.

 

Spara inte lösenord med webbläsaren

 

Det är frestande att låta webbläsaren automatiskt fylla in lösenord på e-post och andra webbtjänster men den dagen USB-minnet är borta känns detta som en mindre bra idé.. Knappa in lösenorden själv varje gång istället.

 

Märkning är smart

 

Ärliga människor finns det faktiskt fortfarande gott om så det är en bra idé att märka den lilla tingesten för att ha en chans att få den tillbaka. Ett riktigt smart sätt är att använda datorknep som visar ägarens namn och kanske telefon när minnet ansluts till en pc.

 

Rättelse, tillägg eller annan kommentar? Mejla wiki-ägaren direkt från webbsidan!

Gå högst upp

 

 

Utan en tråd: WLAN

 

Det börjar bli mycket vanligt med trådlös internetaccess (sk. WLAN) både i hemmen och på de flesta arbetsplatser. Inom grundskolan är detta fortfarande ganska ovanligt - men inte länge till. Ett flexibelt arbetssätt kräver helt enkelt lätta, bärbara datorer och därmed också trådlös internetanslutning. Dålig säkerhet duger inte som motargument till WLAN: om proffsen sköter installationen, blir också säkerheten fullt tillräcklig.

 

Rättelse, tillägg eller annan kommentar? Mejla wiki-ägaren direkt från webbsidan!

Gå högst upp

 

 

PC, Mac eller något annat?

 

Vilken plattform skall man då använda? Den som passar bäst med tanke på kraven, tycker jag! Generellt kan man säga att pc-datorer är väldigt vanliga i dag, i synnerhet inom administrativa uppgifter där man nog ytterst sällan hittar en Mac från Apple (eller något annat för den delen). Viktigt att veta är att det inte går att använda samma programvara på pc och Mac - i alla fall utan speciallösningar. Skall både Macar och pc samsas i en blandad miljö måste man ha tillgång till kvalificerad teknisk support som behärskar båda plattformarna - förr eller senare blir det trassel att reda ut, exempelvis när man skall flytta jobb mellan Macar och pc.

 

Ytterligare ett alternativ som med stor säkerhet kommer att bli högaktuellt för skolorna framöver är små bärbara, enkla datorer med kostnadsfri mjukvara. Då blir priset också helt annat än vad man är van vid. Ett omtalat exempel är det minimala Asus eee.

 

MacBooks på Tuna

 

Vi har testkört några bärbara MacBooks från Apple under ht07 på Tuna och på många sätt är dessa smidiga och kraftfulla datorer mycket trevliga att arbeta med. Mac har alltid varit bra på ljud och bild och MacBooks är inget undantag. I varje Mac finns också numera ett programpaket kallat iLife - där jobbar man just med bild och ljud på ett suveränt enkelt men ändå mycket kraftfullt sätt. Varje MacBook har också inbyggd kamera och mikrofon av riktigt bra kvalité - ett måste i skolan att ha dessa inbyggda, tycker jag.

 

Riktigt intressant är också att Windows fungerar fint på moderna MacBooks; det går också utmärkt att använda både Mac OSX och Windows på samma dator (genom t.ex. ParallelsDesktop) och slå om mellan pc och Mac med en tangenttryckning. Vi har nu provat en lösning genom VMwareFusion som verkar fungera fint, läs användarrapporten!

 

Tekniskt har vi råkat ut för en hel del rackel med våra MacBooks men det mesta har åtgärdats genom garantiåtaganden. Troligen har vi haft extrem otur - dessa maskiner har visat sig tåla tuffare tag än de flesta motsvarigheterna inom pc-världen.

 

Vi kommer att fortsätta satsa på MacBooks på Tuna så fortsättning följer!

 

Rättelse, tillägg eller annan kommentar? Mejla wiki-ägaren direkt från webbsidan!

Gå högst upp

 

 

PC på Tuna

 

Alla stationära datorer hos oss - förutom två Macar som vi i nuläget inte får ansluta till nätet(!) - är olika sorters pc med Windows XP. På Medieverkstan har vi nu tio rekonditionerade pc med bra platta skärmar; dessa stationer fungerar helt ok till att använda webben och jobba med enklare film- och ljuduppgifter. Tyngre arbeten inom filmredigering och bildbehandling kan man däremot glömma, dä är det MacBooks som gäller.

 

För min egen del skulle jag ha svårt att klara mig enbart med Mac, huvudskligen för att det finns vissa program i pc-världen som inte har direkta motsvarigheter på Mac. Däremot borde en Mac med både Apple OSX och Windows fungera rätt bra.

 

Rättelse, tillägg eller annan kommentar? Mejla wiki-ägaren direkt från webbsidan!

Gå högst upp

 

 

Polycom Communicator: Skype speaker phone (In English)

 

Skype is extremely popular for free phone and video calls between computers - and for international calls to normal landline phones at very low rates as well. I've been using Skype for quite a while and, providing a decent internet connection and equipment on both sides, the audio quality is extremely good. However, real audio conferencing has been problematic - several people using headsets together in the same room is not a convenient solution.

 

Enter PolycomCommunicator - a tiny box that connects to any pc through usb and provides full speaker phone functionality together with Skype. After a quick softwre installation, the Communicator allows for conference calls with suprisingly good quality, even though the built-in microphones are suspiciously close to the tiny but well-sounding speaker. No doubt, some very advanced electronic wizardy is hard at work behind the scenes, taking care of the problems often connected to speaker phones.

 

PolycomCommunicator might seam a bit pricey, for such a small Skype gadget, but the performance is definitely extremely good value for the money. No wonder, perhaps, since Polycom has been into serious audio and video conferencing for a long time. I bought our unit in Germany through Cyberport, very good customer service there.

 

To wrap it up, some Communicator reviews:

http://www.amperordirect.com/pc/r-skype-voip/z-reviews-c100s-skype.html

http://www.vnunet.com/personal-computer-world/hardware/2158623/polycom-communicator-c100s

http://www.skypejournal.com/blog/archives/2006/05/polycom_communicator_a_skype_speakerphon.php

 

Rättelse, tillägg eller annan kommentar? Mejla wiki-ägaren direkt från webbsidan!

Gå högst upp

 

 

På språng med dator

 

Det är på gott och ont men faktum är att alltfler arbetar numera också på andra ställen än på den vanliga arbetsplatsen. Det som behövs är förstås en internetanslutning och en mycket lätt bärbar - inte släpbar! - dator. Internetanslutningen ordnar man antingen genom att haka på närmaste WLAN eller med hjälp av mobilt bredband. Bärbara datorer som verkligen gör skäl för namnet och som har flera timmars drifttid - ultraportabla eller netbooks - börjar nu komma till marknaden från många tillverkare.

 

Om datorn oftast skall vara med i väskan eller ryggsäcken, måste den vara liten och nätt. Våra fina MacBooks tycker jag är för stora och tunga för just detta ändamål.

 

 

Acer Aspire One hårdtestas

 

En av de mest populära netbooks är Acers AspireOne. Vi har testkört AA1 ett tag nu och erfarenheterna är huvudsakligen positiva, trots några rejäla minusposter där Acers support tråkigt nog är en. Byggkvalitén är också förvånansvärt bra, synd bara att de små gummifötterna lätt lossnar efter ett tag.

 

Positivt

 

  • Märks knappt i ryggan eller väskan
  • Suveränt fin skärm med bra ljusstyrka
  • Skaplig ljudvolym
  • Tangebtbordet helt ok, efter lite träning
  • Fullt acceptabelt snabb med normala kontorsuppgifter, film och på webben

 

Negativt

 

  • Musplattan är ingen höjdare, inte heller knapparna
  • Batteritiden med det medföljande 3-cellsbatteriet alltför kort (bara två timmar)
  • Går ibland inte i viloläge när man stänger locket, kör slut på batteriet!
  • Pålitliga rapporter om skärmar som har spruckit - ersätts inte
  • Den blanka, blåa ytan är snygg - en liten stund, innan den är helt nerkladdad med fingeravtryck!
  • Acer-support genom e-post snudd på värdelös, trots hyfsat snabba svar

 

Rättelse, tillägg eller annan kommentar? Mejla wiki-ägaren direkt från webbsidan!

Gå högst upp

 

Sidvisningar sedan 1 januari 2008:

 

var gaJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://ssl." : "http://www."); document.write(unescape("%3Cscript src='" + gaJsHost + "google-analytics.com/ga.js' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E"));

var pageTracker = _gat._getTracker("UA-147848-8"); pageTracker._initData(); pageTracker._trackPageview();

 

 

 

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.